Vegan lasagna

května 09, 2018


Snažila jsme se vám nafotit nějaké hezké fotky těchto vynikajících lazaní, ale ony se mnou prostě dneska nechtěly spolupracovat. Bestie...


Každopádně tyhle lazaně si zamilujete po prvním soustu a ještě víc po druhém.. a po třetím. Prostě je budete milovat. Jsou křehké, sýrové, zeleninkové, dietní... FANTAZIE.

Řeknu vám to na rovinu. Já lazaně nikdy nedělala, protože jsem si je raději koupila v obchodě, dala do trouby a měla vystaráno, ALE v mém životě se toho tolik změnilo, že my nezbylo nic jiného, než si lazaně upéct sama. Já pečení a vaření miluji, ale vařím každý den pro děti a když mám po práci ráda si prostě jen sednu na zadek a něco si ohřeju. No známe to.

To co se v mém životě změnilo je, že jsem začala přemýšlet nad světem. Jak udělat svět lepším, jak recyklovat, jak být šetrná k přírodě, ecofriendly, nějak se mi zavařil mozek a já se jednoho dne rozhodla, že budu vegetariánkou. Začala jsem dbát o svoje zdraví, o životní styl a jednoho krásného dne jsem zjistila, že mám nemocnou slezinu a hupsla jsem z vegetariánství na veganství. Toto nebylo moje rozhodnutí nýbrž rozhodnutí sleziny. Má ráda teplo, žádné mléčné výrobky, hutná jídla, vajíčka, pšenici, syrové ovoce a zeleninu a hlavně nemá ráda sladké. Mrcha jedna!

No a od té doby si vařím, zjišťuji co a jak můžu jíst, v kolik, jaké množství, jaké suroviny a začala jsem si zase každý den vařit zdravé, teplé jídlo a diky tomu jsem si vaření a pečení ještě víc zamilovala.

V poslední řadě chci říct, již 16 měsíců žiji v Americe, kde mluvím každý den anglicky a jednou za týden na pár hodin česky, tak se omlouvám, pokud nebude moje čeština občas dávat smysl. Ale snažím se!!

Dobře já vím, chcete ten recept, jen jsem chtěla napsat nějaký úvod abyste něco málo o mně věděli 😇

Jo a recept si můžete jakkoli pozměnit (jiné lazaně, normální sýr) tento recept je pozměněn a lehce upraven jo a lazaně jsou dělané v pomalém hrnci (slow cooker)


Recept na zeleninové lazaně

CO BUDEME POTŘEBOVAT?
  • veganské Lazaně (nudle) - žiji v Americe, tak si nejsem jistá, kde je v Čr můžete koupit, ale na 100% je seženete. 
  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • 7 žampionů
  • můžete Špenát (já také občas dávám)
  • Rajčatová omáčka nebo rajský protlak (cukr pod 3g) myslím toto
  • veganský sýr (našla jsem z mandlového mléka a je skvělý)
  • italské koření
  • sůl 
  • pepř
  • bazalka
  • rozmarýn
  • olivový olej
Sýry jsou z trader Joe´s ale dají se sehnat skoro všude (wholefoods, wegmans, amazon)



POSTUP:

  • lilek, cuketu a žampiony si omyju, lehce nechám osušit a nakrájím na tenké plátky. 
  • vše přendám do větší misky, poliji olivovým olejem (aby zelenina byla promaštěná, ne aby v oleji plavala nebo byla ponořená. 
  • Přidáme sůl, pepř, italské koření, rozmarýn, bazalku a vše promýcháme (přidala jsem trošinku kari) 
  • po zamíchání vše dáme na pánev a zakryjeme pokličkou dokud zelenina nebude lehce měkká. Pozor na připálení) (špenát se přidává ke konci)
  • Do pomalého hrnce/pekáče si naskládáme první vrstvu lazaní. (POZOR- pro ty, kteří nemají pomalý hrnec, do normálního hrnce/pekáče si naskládejte všechny lazaně, které budete potřebovat, zalijte je vroucí vodou a na cca 8 minut nechte pod pokličkou, poté nechat trošku osušit na čisté utěrce. )
  • po lazaních přidáváme zeleninu s houbami. Přidáváme ne velkou vrstvu, protože ještě navrch přijde rajský protlak
  • Rajský protlak- lehce osolit, přidat pepř a bazalku. Rajčatová omáčka- hotova přelít zeleninovou směs (ne moc) a Sýr na vrch
  • a tento proces opakujeme dokud nám nedojde směs, sýr a rajčatová omáčka. (mělo by to vyjít na 4 vrstvy. 
  • U pomalého hrnce necháváme lazaně na pomalo (low) na 3-4hodiny a poté na High (30-40 min) je možné lazaně nechat celou dobu na high a vařit 2-3 hodiny
  • Pokud lazaně pečeme v troubě- předehřátá trouba na 200 zhruba 40 min. 
DOBROU CHUŤ ♡♡

Na závěr bych ještě ráda chtěla dodat, že lazaně si můžete doplnit čím chcete.. rajčaty, brokolicí, mrkví... 


A TOTO JE MŮJ LAHODNÝ RECEPTÍK NA ZELENINOVÉ, VEGANSKÉ LAZANĚ

English Version 



I tried to take the best picture of the delicious lasagna for you but they didn´t want to cooperate with me... beast

Anyway, you will fall in love with those lasagnas after first bite, more after the second one and the third. You will just love it! They are so cheezy, vegetables, diet, FANTASY


Let make this clear... I never made lasagna because I would rather buy them in the store done, put them in the oven and uala.. DONE. BUT a lot of things happened in my life that I didn´t have a choice and I had to make my own lasagna. I love cooking but I do cook for kids every day and after work I am just happy to be still alive and just sit and eat something. Au pair knows...

The thing what happend in my life is that I start to think about this world. How to make the world better, how to recycle, how to be nice to nature, be ecofriendly and how my brain start to work like this one day I woke up and became vegetarian. I start to care of myself and my health, my lifestyle and one beautiful day a doctor said I have a sick spleen and I became a Vegan Well it wasn´t my choice but choice of my spleen. She likes warm, no dairy, no gluten, no eggs, no raw food and she hates SWEETS. ...

And from this time I am cooking, exploring cuisines, exploring what can I eat, how much, what time, which ingredients and I start to cook healty, warm again. And I fall deeper in love with cooking and baking.

I know I know, you want the recipe, I just wanted to tell you my story before the super great yummy lasagna recipe.

Yeah and the recipe is made and changed by me so if you can eat normally, just use normal cheese and pasta, change it and make it special ♡♡



LASAGNA RECIPE

INGREDIENTS:
  • Vegan lasagna 
  • 1 eggplant
  • 1 zucchini
  • tomato sauce (less than 3g of sugar) maybe this one
  • Vegan cheese (found almond cheese) 
  • 7 mushrooms
  • spinach (optional)
  • basil
  • italian seasoning
  • salt
  • black pepper
  • rosemary
  • olive oil

HOW TO MAKE IT:
  • Wash and cut on thin slices mashrooms, eggplant and zucchini.
  • take a big bowl put slices in a bowl and add olive oil and spices. Mix well
  • on a pan put the slices and cover till the vegetable will be little bit soft. Be careful and don´t burn it. 
  • Lasagna pasta- if you don´t have a slow cooker put pasta in a deep pan or pot and pour the pasta with boiling water. (cover for 8 minutes) than Take the pasta and let it little bit dry on towel. 
  • put the pasta in a slow cooker/pot and lets make the layers. Always lasagna first, vegetable mix (mashrooms...) tomato sauce, sprinkle with cheese and lasagna on the top. Last layer is ending with cheese.
  • Slow cooker- cook the lasagna on low=3-4 hours or high 2-3 hours (I did 3 hours low+30 min. high)
  • If you baking the lasagna in the oven preheat on 375F and bake for 50 min. 
ENJOY!! ♡♡

In the end I would love to add that you can put to your lasagna whatever you want... brocoli, tomatoes, carrots.... 

AND THAT IS MY AMAZING RECIPE FOR VEGAN VEGETABLE LASAGNA! 

You Might Also Like

0 komentářů