I am Sugar free
června 29, 2018
Zdravím všechny a s dneškem přináším nový článek o tom, jak a proč jsem se stala cukr free, moje pocity, absťák a změny které na sobě vidím.
Nebudu vám lhát, nebyla to procházka růžovou zahradou. Ze začátku to bylo těžké, jelikož jsem byla závislá na čokoládě, ale zdraví je přednější. Jedla jsem sladké alespoň jednou denně a to jsem si myslela, že cukr je jen v nějakých Ňamkách jako čokolády, sladkosti, zmrzlina, pudink a sodovky no. Cukr je i ve chlebu, toustech, rajčatových omáčkách, zálivkách na saláty... skoro ve všem.
Proč jsem se stala cukr free
Nad tím být cukr free jsem začala přemýšlet po mém odletu do USA, kde jsem do teď jako Au Pair. Celkově se tu moje myšlení pozměnilo a já začala nad světem a svým tělem přemýšlet trošku jinak. Začala jsem více přemýšlet nad svým zdravím, myšlením, nad tím co jím a kdy a hlavně jsem se tak trošku stala eco- friendly. (tak trošku znamená, že na tom ještě makám) Kdybyste to tu viděli... V každém obchodě jsou stovky igelitek, vše je v plastových krabičkách, obalech. A pak mají být oceány čisté... ale o tom si povíme někdy jindy.
Před dvěma měsíci jsem byla nemocná a skončila na pohotovosti, kde mi zjistili nemocnou slezinu a já musela omezit cukr a stala jsem se vegankou. (prosím vás, nebylo to z moji vůle. Nesmím mléčné výrobky, vejce, pšeničné výrobky, CUKR, nejím maso... A tak pro mě bylo nejjednodušší stát se vegankou, za což jsem teď ráda). První dny uvědomění si a zjišťování si co můžu jíst, jak upravené, v jaké konzumaci, co nesmím jíst bylo pro mě opravdu těžké a unavující, ale překonala jsem to. Začala jsem hledat různé recepty, zjišťovat si, v čem je cukr a v čem ne, a hned bylo vše jednodušší a teď si přijdu jako profík. Profík, který se stále něco nového učí a objevuje.
To je tedy můj důvod proč jsem se stala cukr free, díky čemu jsem strašně ráda. Když jsem si začala vyhledávat informace o cukru (v čem je, složení, jak ovlivňuje naše tělo a zdraví) zůstala jsem s otevřenou pusou a zírala na obrazovku jako kdybych viděla moji noční můru. Lidi je to šílené.
Cukr jako droga
Přemýšlela jsem, jak vám to napsat, ale tento nadpis opravdu sedí. Cukr je droga. Pamatuju si prvních 7 dní po vysazení cukru. Byla jsem nevrlá, ve stresu, musela jsem si pořád poklepávat nohou... Když žijete v baráku s dětmi, které milují čokoládu a vy se o ně staráte celý den, vysazení cukru není úplně nejjednodušší. Pamatuji si, jak jsem jedné z mých holčiček (starám se o 2) dělala chleba s čokoládou a myslela jsem, že se snad zbláznim. Ta vůně, máte tu sladkost v ruce.. No prostě to naprosto sedí. Vím, že jsem byla strašně náladová, bolela mě hlava a pořád měla na sladké chuť a snažila jsem se sladkost nahradit něčím jiným.
Když jsem se snažila najít více informací o tom, jak se lidé cítí po vysazení cukru (prvních pár dní), bylo to něco podobného: nespavost, náladovost. bolest hlavy, únava, naštvanost.
Teď si řeknete, tak to asi nezkusím, abych nebyla náladová. (řeklo mi to pár lidí) Bohužel si neuvědomili, že je to z důvodu každodenního přívalu sladkého, které je odebráno.
Když jsem se snažila najít více informací o tom, jak se lidé cítí po vysazení cukru (prvních pár dní), bylo to něco podobného: nespavost, náladovost. bolest hlavy, únava, naštvanost.
Teď si řeknete, tak to asi nezkusím, abych nebyla náladová. (řeklo mi to pár lidí) Bohužel si neuvědomili, že je to z důvodu každodenního přívalu sladkého, které je odebráno.
Psychicky se na změnu připravit
Kvůli tomu, že jsem byla nemocná jsem do cukr free a veganství hupsla ze dne na den, což si myslím, že není dobrý nápad. Proto mám pro vás radu a tou je: psychicky se na změnu připravte.
Je těžké zlomit své takzvané zvyky příjmu sladkého po několika letech ne-li celém životě. Jedna moje kamarádka mi řekla, že se na to připravovala měsíce. Nejlepší je postupné odebírání potravin s cukry. Začít omezovat sladké, pak po nějaké době sodovky, pak chleby atd..
Je těžké zlomit své takzvané zvyky příjmu sladkého po několika letech ne-li celém životě. Jedna moje kamarádka mi řekla, že se na to připravovala měsíce. Nejlepší je postupné odebírání potravin s cukry. Začít omezovat sladké, pak po nějaké době sodovky, pak chleby atd..
Proč být Cukr free
Po pár dnech bez cukru jsem viděla menší výsledky (tedy po absťáku) Cítila jsem se jako úplně jiný člověk, kterého jsem dlouhou dobu neviděla/neznala. Na to být cukr free jsem si hodně rychle zvykla a teď už mi cukr vůbec nechybí. Naopak.. byla jsem s kamarádkami na víkend u jezera a dělaly jsme si smore´s. Bohužel nedělají nesladké marshmallows tak jsem si dala normální a myslela jsem, že sladkostí umřu. To samé se zmrzlinou nebo obyčejnou čokoládou. Když vysadíte cukr, po pár týdnech ochutnání něčeho z cukrem uvidíte ty změny. Jak jsou některé potraviny opravdu sladké.
PS: Než jsem se stala cukr free, kdykoliv jsem měla nedostatek cukru byla jsem strašně náladová. Teď už jsem náladová jen když mám hlad. haha
Výhody:
- lepší spánek
- hubnutí (za měsíc jsem zhubla 5 kilo)
- více energie
- lepší pro zdraví
- lepší nálada
- lepší pleť
- Pomáhá na astma (o tom jsem jen slyšela)
- váš imunitní systém vám poděkuje 😊
Celkově se cítím lépe a víc šťastná. Vím, že to co jím je ve většině zdravé a mám ze sebe lepší pocit
Nevýhody
- ve většině si musíte věci dělat sami (sladkosti)
- ze začátku je těžké si najít ty správné ingredience na vaření. Ale každý v tom plaval a zvládl to. Začátky jsou vždycky těžké
Co cukr dělá s naším tělem?
Abych si byla jistá, vyhledávala jsem více informací na internetu a našla jsem toho spoustu. Většinou je to ale: únava, nespavost, problémy se srdcem, infarkt, akné/ zhoršená pleť, vysoký/nízký tlak, problémy se střevy a slezinou, ovlivňuje náš mozek (tím myslím, že když tělu dáme cukr, mozek to přijme jako super věc pro naše tělo a nutí nás chtít víc a víc), naše tělesná váha a to jak vypadáme, zpomaluje myšlení, špatné na zuby a zubní sklovinu
V čem se nachází cukr?
Dostala jsem pár dní zpět tuto otázku, která mě zaujala a proto vám ji sem taky šoupnu.
Cukr se v této době nachází skoro úplně ve všem. Už jsem vám o tom psala, ale opravdu jsem nevěděla, že se cukr nachází až v tolika potravinách. Než jsem změnila svůj životní styl, nikdy jsem se pořádně nedívala na obal potravin. (co obsahují, kolik, v jakém množství). Byla jsem občas v šoku kolik cukru některé potraviny a ingredience měli.
Třeba normální vanilkový pudink... pytlíček je skoro 12 g skrytého cukru.
NUTELLA!! 21g cukru na 2 polévkové lžíce. Jen tak náhodou viděli jste složení nutelly?
V čem se nachází cukr a jaké cukry jsou špatné:
- alkohol, sodovky, ovocné džusy, sladké horké nápoje (horké jablko atd)
- bílý cukr, hnědý cukr, javorový syrup, datlový syrup
- marinády, rajčatové omáčky, dresinky na saláty, kečup, chléb
- zmrzliny, sladkosti, čokolády, horké čokolády, Musli, sušené ovoce, žvýkačky
- atd.
CUKRY LZE NAHRADIT STEVII, CANE CUKREM, V URČITÉM MNOŽSTVÍ MEDEM.
To budu úplně bez cukru?
Tím, že jsem psala vše o vysazení cukru, lidé se mě ptali jestli se dá bez cukru žít. Bez cukru se žít dá! Není to tak, že žádný cukr nebudete přijímat. Cukr je v ovoci, v medu... budete přijímat zdravé cukry 😊
Jak se stát cukr free
Stačí nějaká pořádná motivace a chuť zlepšit svůj životní styl a být zdravější.
V první řadě, než na to zapomenu jsem chtěla říct, že nejdůležitější věcí je číst si z čeho jsou potraviny, které kupujete dělané. V druhé řadě, Najděte si někoho kdo vás bude v tom co děláte podporovat!! Je to moc důležité.
Vyházejte nebo někomu dejte potraviny, které cukr obsahují. (čokolády, cukr atd) většinou je to lehčí, protože to nemáme na očích. Jo a nezačínejte s dietou o svátcích jako velikonoce nebo vánoce.
Z mé vlastní zkušenosti můžu říct, že to není něco, co by člověk nezvládl. Je tolik různých receptů, stránek, blogů, videí, jak si něco neSLADKÉHO upéct, uvařit, připravit. Opravdu.
Když jsem s cukr free začala připadala jsem si, jako že nemůžu jíst skoro nic. Neznala jsem recepty, o ničem jsem nevěděla, musela jsem si zjišťovat všechny informace o tom, v čem je cukr, jak ho nahradit. Ale máme tolik možností, že za pár dní už jsem si připadala jako profík. Už vím, co si můžu koupit, jak cukr nahradit a je tu tolik dobrých receptů. Třeba recept na mém blogu o cukr free brownies. Najdete zde
Ze začátku bych opravdu začala povolně. Před tím, než se rozhodnete cukr free být, přečtěte si vše, co byste měli vědět, pomalu se na to připravte, najděte si nějaké recepty předem a pak se do toho pusťte. První dny jsou opravdu těžké, ale zvládnete to!
Na pinterestu nebo googlu můžete najít 30ti denní výzvy na cukr free, což hodně z vás pomohlo jak na přípravu jídla (je tam jídelníček), tak i na to zvyknout si pomalu na to být bez cukru a zjistit si, jak to opravdu je. Jsou také týdenní a 60ti denní výzvy.
Co mě osobně pomáhá a pomáhalo je dát si ke snídani něco neSLADKÉHO. Ovesnou kaši s ovocem, palačinky, chia pudding, a pak třeba odpoledne ke svačině si dělám různé ovocné/čokoládové kuličky a nemám po tom na cukr ani pomyšlení. Občas nejím nic sladkého. Můžete si také dělat ke snídani nebo na mlsandu muffiny bez cukru, nebo palačinku jako dezert.
Buďte kreativní a nevzdávejte se. Začátky jsou vždy těžké, ale později je to brnkačka. Když vám nějaký recept nevyjde, nevzdávejte to a zkuste to znovu a podle sebe.
ENGLISH VERSION
Hello my friends today I have a new post about how and why I became sugar free. I will tell you about my feelings, having cold turkey and how I see changes...
Let´s be clear. It wasn´t easy at all. It was really hard in the start because I was depend on chocolade, but to be healthy is on the first place. I was eating sweets/candies min. once a day and I thouht that sugar is only in sweets, ice creams, pudings and sodas. well. Sugar is in bread, toasts, tamato sauces, marinades, dresings also. They are almost everywhere
Let´s be clear. It wasn´t easy at all. It was really hard in the start because I was depend on chocolade, but to be healthy is on the first place. I was eating sweets/candies min. once a day and I thouht that sugar is only in sweets, ice creams, pudings and sodas. well. Sugar is in bread, toasts, tamato sauces, marinades, dresings also. They are almost everywhere
Why I became sugar free
I start to think about being sugar free when I came to USA where I am as an Au Pair. My mind and thought change there a lot and I start to think about my body, this world differently. I start to think about my health, my mind about what I eat, when and how to be eco friendy. (I am working on it. How you can see, at the stores there is everything in plastic boxes, covers, cases, bags.. and most of it is ending in oceans where animals dying because of that.
2 months ago I was sick and ended in hospital where they found out my spleen is no good. And this time I had to start with being sugar free, glutan free, dairy free, egg free and I became vegan. The first days were hard. I was trying to find what I can and can not eat, I was hungry, Didn´t know where to find all the ingredients, i was so tired and now I feel like I am a profesional. (who is still learning something new and exploring) Pinterest helps a lot in finding new recipes.
Well, and that is the reason why I became sugar free, which I am so so happy now. When I started with finding information about sugar (Where is it and which affect does it have on our body) I was in shock. it is crazy!
Sugar is a drug
I was thinking How to write it to you but I think It says what I wanted. Sugar is a drug. I remember my first 7 days after being sugar free. I was so moody, felt so nervous. When you live in the house with kids whose love chocolate and you carying for them all day, avoid sugar is not that easy. I remember when I was making for my little girl bread with nutella and I was so done. I smell the chocolate, you are having it in your hands!! well, it is crazy. Sugar is a drug. I felt ike one of the vampires in twilight.. crazy about Bella´s blood. haha.
I know that I was so so moody, I had headaches and had really huge taste for for sugar!
When I was trying to find more information how other people feel after starting to be sugar free it was like: not sleeping well, moody, headache, tired, being angry
Now you will probably say "ok, I am not going to try it, I don´t want to feel like that" but it is because your body has a special amount of sugar every day which you didn´t consume.
I know that I was so so moody, I had headaches and had really huge taste for for sugar!
When I was trying to find more information how other people feel after starting to be sugar free it was like: not sleeping well, moody, headache, tired, being angry
Now you will probably say "ok, I am not going to try it, I don´t want to feel like that" but it is because your body has a special amount of sugar every day which you didn´t consume.
Prepare for changes
Because I was/ I am sick I had to jump into diet in one day, which I think wastn´t the best idea. That is the reason why I am saying prepare for changes.
It is hard to break your daily habits after a long time. (whole life, years). One of my friends told me she was preparing herself for a month. The best is to avoid products with sugar step by step. start avoiding sugar, than sodas, than breads etc..
Why to become sugar free
after a few days without sugar I start to see the differences (after cold turkey) I felt like a new person who I didn´t see for a long time. I get use to be sugar free so fast and I don´t miss it at all. I was with my friends in a lakehouse for a weekend and we made smores (they are not making sugar free smores so I had a normal one and thought I will die. the same is for Ice cream or normal chocolate. When I avoid sugar and after few weeks you will try a food with sugar you will se the changes. how some soda or food we thought that is not that sweet is actually super sweet.
PS: before I became sugar free and I didn´t have the specific amount of sugar I normally had I was so moody.
PS: before I became sugar free and I didn´t have the specific amount of sugar I normally had I was so moody.
Benefits:
- better sleeping
- lossing weight (I lost 5kg in one month)
- more energy
- better health
- better mood
- great skin
- great for astma
- your immunity system will thank you
If I am thinking about it I feel so much happier. I know that mostly what I eat is healthy and I have a better feeling of myself.
Disadvantage
- you have to start to cook and bake
- In the start you have a little bit problem with finding the right food and ingredients but you will get use to it!
What sugar do with our body?
To be right I tried to search on google and I found a lot of it. Mostly I knew but just to be sure... I found: being tired, bad sleeping, problems with heart (heart attacks...), acne, high blood pressure, problems with liver, spleen, affect our brain ( mean that when you give a sugar to brain he thinks how awesome is it and wants more and more), our body, the way we look like, bad for our teeth.
Where we can find sugar?
Somebody wrote me this question few days ago so I was thinking that I will answer here. You can find sugar almost everywhere. I wrote about it already but I really didn´t know that you can find sugar in so many food. Before I changed my lifestyle I´ve never check the labels on food. (what is inside the food I eat, how much...) I was sometimes in shock how much sugar can hide in a food I eat.
For example.. vanila puding- 12g of sugar.
NUTELLA. 21 grams of sugar in 2 tbsp. And I will show you what is actually in Nutella. ↓↓↓
where we can find a sugar and which sugar is bad:
- alcohol, soda, juices, sweet hot drinks
- white sugar, brown sugar, maple syrup, date syrup
- marinades, tomato sauces, dresings, ketchup, bread
- ice cream, sweets, chocolates, hot chocolate, musli, dried fruit, chewing gum etc...
YOU CAN SUBSTITUTE SUGAR BY STEVIA, CANE SUGAR OR HONEY (JUST LITTLE)
So I will be without sugar for all?
well, because I was writting that I avoid sugar people start to ask me if I can live without sugar, You can live without sugar but don´t forget about healthy sugars. Like in a fruit.
How to become sugar free
it is enough to have a lot of motivation and the taste to make your lifestyle better and healthier.
At first I wanted to say that the most important is read the labels! and second is to find someone who will suport you.
Throw away the ingredients which has sugar before you are becoming sugar free. (chocolate, sugar) It is easier because you don´t have to look at it. And don´t start with this diet on holidays.
From my own expierience, I can say that it is not something what human being can not do. There is so many recipes, blogs, websites how to make something (non)sweet.
When I started being sugar free I thouht I can not eat anything. I didn´t know any recipes, I didn´t know where is and not sugar, I had to find all the informations. But we have so many options that in a few days I felt like profesional. I know what can I buy, how to substitute sugar and I found so many good recipes. For example my sugar free brownie recipe. HERE
In the start I would take it slow. Before you becoming sugar free read something aboud it and slowly prepare yourself to do this. Find some recipes you would love to try and go for it. you can do it!
on pinterest or google you can find 30 days sugar free challenge which help a lot of people. It can help you because they will tell you what to eat, what time and slowly get use to it.
What helps me is having sweet breakfast. oatmeal with fruit, pancakes, chia pudding and for snack I am mostly having fruit, chocolate balls and I don´t have a teste for sweet at all. You can also make muffins without sugar or have pancake like a dessert.
be creative and don´t give up. The starts are hard but after a while it is easy.
0 komentářů